Logo Navigatie

Wat te doen met een trouwring: van trouwring naar hanger

22 juni 2017 gepubliceerd, geschreven door Joyce Burggraaf

Header

In deze nieuwe serie laten we zien wat er allemaal mogelijk is met een trouwring. In de winkel krijgen wij vaak vragen over het vermaken van trouwringen. Het is namelijk mogelijk om van een trouwring een nieuw sieraad te maken. Het is ook mogelijk om van twee trouwringen, één ring te maken. Dan worden de twee trouwen ringen samengevoegd tot een nieuw ontwerp. Dit wordt ook vaak gedaan met de trouwringen van ouders. Een andere mogelijkheid is om de ring om te smelten naar een compleet nieuw sieraad. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij helpen je graag om tot een mooi ontwerp te komen.

In deze blogpost laten we zien hoe onze goudsmid Monique van een trouwring een hartjes hanger maakt.

van trouwring naar hanger

De gouden ring moet precies hetzelfde worden als een zilveren hartje uit onze voorraad, van dit hartje wordt daarom eerst een mal gemaakt in een speciaal bakje met Brusselse aarde. Brusselse aarde is een soort zand dat perfect dient als mal. Nadat het hartje in de aarde is gedrukt, wordt er talkpoeders over de aarde gestrooid. De talkpoeder zorgt ervoor dat de boven- en onderkant van het bakje niet aan elkaar blijven plakken. In de aarde worden speciale luchtwegen en een schenk gat gemaakt. Deze luchtwegen zorgen ervoor dat de lucht, van waar het goud in geschonken wordt, weg kan. Via het schenk gat wordt straks het vloeibare goud in de mal geschonken.

 van trouwring naar hanger van trouwring naar hanger

Nu de mal klaar is, is het tijd om de ring te smelten. Dit gebeurd in een speciaal bakje met Borax poeder. De Borax zorgt ervoor dat het goud mooi smelt. Als er namelijk geen Borax poeder wordt gebruikt, is de kans groot dat er klontjes in het goud komen en daardoor kan het geen gladde massa worden. Het proces van de ring smelten vind ik zelf heel indrukwekkend. Je ziet de ring van kleur veranderen en weg smelten. Uiteindelijk blijft er vloeibaar bolletje goud over. Dit lijkt een beetje op een bolletje van kwik.

van trouwring naar hanger

Aan de hand van het schenk gat, wordt het vloeibare goud in de mal gegoten. Dit wordt heel voorzichtig gedaan, zodat er geen goud geknoeid wordt. Tevens wordt het goud tijdens het schenken nog steeds verhit, hierdoor kan de gouden massa niet gaan stollen.

En tadaa! Het vloeibare goud van de trouwring stolt heel snel, dit is dan het eind resultaat! Okee, het hartje is nog niet perfect. Dit het is begin, het echte werk en het mooi maken gaat nu pas beginnen. Maar de trouwring is nu al wel veranderd in een hartje.

 van trouwring naar hanger

Het schenk gat staafje wordt er eerst afgezaagd met een figuurzaag. De structuur van het de aarde zit nu nog in het hartje, dit moet nog mooi worden afgewerkt zodat het een glad hartje wordt. Het gouden hartje wordt heel voorzichtig bijgevijld en geschuurd. Met het vijlen worden de randjes rond gemaakt en komt de vorm van het hartje tot zijn recht.

Om het hartje helemaal glad te maken, wordt de gouden hanger in een zogeheten polijsttrommel gedaan. Deze trommel zorgt ervoor dat alle krasjes in het materiaal glas gestreken worden. Dit is hetzelfde effect als je langzaam met je vinger over klei gaat, hierdoor verdwijnen alle hobbeltje en oneffenheden. Hierna wordt de hanger hoog glas gepolijst, dit zorgt voor een extra mooie gloed.

van trouwring naar hanger

Voor de finish touch wordt de hanger nog even in de ultrasoon gehangen. In de ultrasoon zit een mengeling van water, ammonia en groene zeep. De ultrasoon zorgt ervoor, aan de hand van heftige trillen, dat al het vuil van de hanger wordt afgetrild.

van trouwring naar hanger

En dat is dit het eind resultaat! Een mooie goude hanger, gemaakt van een trouwring die exact lijkt op het zilveren hangertje. De resten goud worden altijd weer aan de klant meegeven.

Benieuwd wat onze goudsmid Monique kan doen met jouw trouwring? Neem dan contact met ons op.

Liefs,

Joyce

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

(Wij zitten ook op Bloglovin)

Joyce Burggraaf

Joyce Burggraaf

Joyce werkt sinds september met veel enthousiasme bij Jewelsite en houdt zich voornamelijk bezig met de marketing-communicatie. Ze houdt ervan om creatief bezig te zijn en om met d'r konijntjes te spelen.

Af en toe droomt ze weg, dan is ze in gedachte weer aan het reizen door Zuid-Oost Azie.


Reageer op dit blog:

Bezig met het laden van de reacties...

Top

Gratis verzending

Veilig betalen

14 dagen op zicht

Eenvoudig retourneren

Snelle service

Mooi verpakt
Eénvoudig betalen:
Logo iDeal
Verzonden met:
Logo PostNL
Jouw zekerheid:
WebShop Keurmerk
Beoordelingen op:
Kiyoh - voor reviews

© Jewelsite.nl Algemene VoorwaardenDisclaimerPrivacyverklaring Sitemap

Sparnaaij Juweliers en Lab 35 | Aalsmeer.nu