Logo Navigatie

Goud

Goud behoort tot de edelmetalen, is roestvrij en staat bekend om haar glans. Al sinds 3500 voor Christus wordt dit schaarse metaal zeer gewaardeerd waardoor het ook wel eens 'de koning der metalen'wordt genoemd.

Karaat

Goud is van zichzelf een zacht metaal en wordt vaak gelegeerd (gemengd) met een ander metaal om het harder te maken. Een bekende legering is witgoud wat bestaat uit goud en palladium of nikkel. Als goud niet gelegeerd is en dus bestaat uit 100 procent zuiver goud, spreek je van 24 karaat goud. Karaat drukt de zuiverheid van dit edelemetaal uit. Veel voorkomende zuiverheidsgraden zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75%) en 22 karaat (91,7%). Een geheugensteuntje is om 1 karaat als 4% zuiver goud te zien.

een stukje scheikunde

De koning der metalen is al op aarde sinds het ontstaan van onze planeet, maar het is in de ruimte gevormd. Als een hele grote ster explodeert, ontstaat er een zogenaamde supernova- explosie waardoor er door middel van kernreacties zware metalen worden gevormd, waaronder goud. Dit is in de vorm van korrels goud terug te vinden in gesteente op aarde.

consumptie 

Goud is niet alleen ideaal om sieraden van te maken. Vanaf de 26e eeuw voor Christus werd het gebruikt als betaaldmiddel. Tegenwoordig zijn muntstukken van goedkoper materiaal gemaakt maar het wordt nog steeds in een lage concentratie verwerkt in papiergeld.
En wist je dat goud ook eetbaar is? Er zijn dranken waar 24 karaats bladgoud in is verwerkt, je komt het wel eens tegen in bonbons en sommige restaurants leuken hun desserts er mee op. Ook wordt het als E-nummer verwerkt als kleurstof in voedingsmiddelen.    

Een greep uit onze Goud producten

Meer van Goud »

Meer van Goud »


Top

Gratis verzending

Veilig betalen

14 dagen op zicht

Eenvoudig retourneren

Snelle service

Mooi verpakt
Eénvoudig betalen:
Logo iDeal
Verzonden met:
Logo PostNL
Jouw zekerheid:
WebShop Keurmerk
Beoordelingen op:
Kiyoh - voor reviews

© Jewelsite.nlAlgemene VoorwaardenDisclaimerPrivacyverklaringSitemap

Sparnaaij Juweliers en Lab 35 | Aalsmeer.nu